Kundservice

Kontakt

För privatperson ring: 0200-265 265
E-post: modernasmartflex@modernaforsakringar.se

Vid skada

Vid skada ring: 0200 – 213 213
Om du råkat ut för en skada utomlands ring: Falck Global Assistance, tel +46 40 694 48 98
Om du råkat ut för en skada i Sverige men befinner dig utomlands ring: +46 8 562 00 607

Du kan också anmäla din skada online här.

Behöver du hjälp med att hitta en verkstad? Sök & boka verkstad här.

Öppettider

Måndag till fredag: 08.00 – 17.00
Lördag och söndag: stängt


Vanliga frågor och svar

Generellt om Moderna Smart Flex

Det är en ny typ av bilförsäkring som består av en fast och en rörlig premie. Den fasta premien avser bilens försäkringsskydd när bilen är parkerad. Den rörliga premien baseras på hur du kör, hur långt du kör och försäkringen har dessutom ingen bindningstid. Försäkringen bygger på att bilen är kopplad till en molnlösning genom en Plug-in, en s.k. OBD2-läsare som sätts in i bilen. Via appen får föraren tillgång till en mängd data och information om varje resa. I appen ser föraren direkt vad försäkringen, för varje enskild biltur, har kostat.
Du tecknar försäkringen på Modernas hemsida. Din Plug-in får du hemskickad inom 1–3 arbetsdagar, men du är försäkrad från det startdatum du har angett även om du ännu inte har hunnit få hem din Plug-in. Du klickar enkelt in den i bilens OBD2-uttag som sitter vanligtvis runt ratten. Med hjälp av appen och med Bluetooth aktiverad på din Smartphone kan du följa dina resor i realtid. Försäkringens pris utgår från en fast och rörlig avgift. Den fasta premien avser det försäkringsskydd bilen har när den står parkerad, t.ex. stöldskydd om någon bryter sig in i bilen. Den rörliga premien baseras på hur mycket du använder bilen och hur du kör. I appen som hör till försäkringen kan du se vad din försäkring kostar per varje enskild biltur.
Försäkringspremien för en vanlig bilförsäkring baseras på statistik och bygger på hur bilförare i din ålder kör och på vilken typ av boende du har. Det innebär att du tillsammans med de övriga försäkringstagarna i samma grupp betalar gemensamt för de skador som inträffar inom gruppen även om du själv inte är den som råkar ut för en skada och behöver nyttja din försäkring. Med Moderna Smart Flex kan du själv påverka din premie genom att vi mäter hur mycket du använder din bil samt hur säkert du kör. Försäkringen har ingen bindningstid och tar inte hänsyn till din ålder.

Försäkringen är särskilt gynnsam för dig som kör mindre, i regel under 1 500 mil per år, eller för dig som kör lika bra eller bättre är genomsnittet.

Moderna Smart baseras på en app som mäter ditt körbeteende, där du själv väljer vilka resor du vill registrera. Genom att köra smart kan du få upp till 15% rabatt på din premie. Med Moderna Smart Flex har du en Plug-in som alltid ska sitta i bilen, vilken via telefonens Bluetooth kommunicerar med en molnlösning och där mäts hur långt och hur du kör din bil. Premien baseras på hur många km och hur smart du kör. Din körning registreras och mäts efter en 15-gradig skala och du betalar en försäkringskostnad per resa som du kan följa via en app. Båda försäkringarna har sina fördelar. Med Moderna Smart kan du välja vilka resor du ska mäta och din försäkring kan aldrig bli dyrare än gällande tariff. Moderna Smart Flex är en transparent lösning där du kan följa upp och direkt påverka premien för varje enskild biltur.
 
 

Om försäkringen, Plug-in och appen

Försäkring

Du tecknar försäkringen på Modernas hemsida där anger du personnummer, registreringsnummer, startdag samt omfattning (helförsäkring eller halvförsäkring). Du kan enkelt se din beräknade premiekostnad beroende på hur smart och hur långt du kör. Din Plug-in skickas hem till dig och du kan enkelt klicka in den i din bil. I App Store eller Google Play laddar du ner appen ”Smart Flex” som du startar tillsammans med Bluetooth när du ska köra din bil. Vid första tillfället måste du också verifiera din försäkring med en kod. Försäkringen gäller från önskat startdatum.

Du har samma möjlighet att teckna denna produkt som du har att teckna Modernas ordinarie bilförsäkring. Försäkringen fungerar med alla bilar tillverkade från 2001 och framåt, men försäkringen kan fortfarande fungera om din bil är äldre och har ett OBD2-uttag. I vissa äldre bilar finns en OBD2-uttag.

Ja, eftersom försäkringen premierar bilförare som använder sin bil lite mindre och kör lite smartare. Genom eco-driving sparar våra kunder i genomsnitt mellan 10-20 % bränsle, vilket motsvarar samma mängd skadliga CO2 utsläpp. Försäkringen är därför ett mycket konkret miljöinitiativ.

Till försäkringen har du en Plug-in tillsammans med en mängd andra tjänster och data, som du får direkt via appen.

Produkten ingår i bonusprogrammet och bidrar till högre rabatt på försäkringar i andra produktgrupper. Det går inte att få samlingsrabatt på Moderna Smart Flex.
Din ålder spelar ingen roll när vi beräknar din försäkringspremie.
Det gör du enkelt via appen, via mina sidor på www.moderna.se eller genom att ringa Moderna Försäkringar.

Moderna Smart Flex har ingen bindningstid. Ring Moderna Försäkringar för att avsluta din försäkring.

Kostnad, priser och betalning

Försäkringens pris utgår från en fast och en rörlig premie. Den fasta kostnaden betalas i förskott per månad och avser det försäkringsskydd bilen har när den står parkerad, t ex stöldskydd och brandskydd. Den rörliga kostnaden betalas månadsvis i efterskott och baseras på hur mycket du använder bilen och hur du kör. Ditt körbeteende klassas på en 15-gradig skala. I appen som hör till försäkringen kan du följa dina resor och ditt körbeteende samt se vad din försäkring kostar per resa i realtid. Försäkringen är särskilt gynnsam för dig som kör lite mindre och lite smartare.

Vi har gjort det enkelt för dig, du betalar med kort och behöver inte handskas med pappersfakturor.
Kostnaden uppdateras kontinuerligt och finns lättillgänglig i appen. Varje månad betalar du en fast månadspremie för att din bil ska vara skyddad även när den är parkerad. Det innebär att om du inte kör behöver du heller inte betala någon rörlig körpremie, vilket gör din månadskostnad billigare. Den fasta avgiften är samma varje månad och framgår i ditt försäkringsbrev och i appen.
I appen kan du få coachning och detaljerade tips kring ditt körbeteende. Generella tips för smart körning är:
– Stressa inte, även om du har bråttom.
– Håll korrekt avstånd till bilen framför dig, även i låg hastighet.
– Håll 100% fokus på din bilkörning.

Bilen och föraren

Försäkringen kan tecknas av alla slags bilförare som inte vill betala mer än för hur man själv använder bilen, den är särskilt gynnsam för dig som kör lite mindre eller lite smartare.
Om flera personer i hushållet kör samma bil kan alla med en smartphone ladda ned appen och använda den på samma sätt som ägaren av bilen för att påverka premien genom att köra säkert. Om någon förare saknar en smartphone eller inte vill ladda ned appen registreras även dessa körningar, men då kommer man inte åt den fördelaktiga prismodellen. Dessa körningar prissätts vanligtvis i premienivå 10.
Din Plug-in bör sitta permanent i bilen. Om du har Bluetooth påslagen och appen i bakgrundsläge är det bara att köra, appen sköter jobbet. Om du vill följa din resa och din försäkringskostnad i realtid är det bara att öppna appen.

App och Plug-in


En Plug-in är en s.k. OBD-läsare. OBD-läsare är en förkortning av On-Board Diagnostics. Vår Plug-in är en av marknadens minsta, med måtten ca 49x25x23 mm. Den klickas in i bilens OBD2-uttag som sitter runt ratten. Din Plug-in kommunicerar, via Bluetooth, till din smartphone. Data från bil och telefon skickas till molnet där datan sparas. OBD2-uttaget är ett standarduttag i bilar som är tillverkade 2001 och senare. Även bilar tillverkade före 2001 kan ha ett OBD2-uttag. Kontakta gärna supporten och hör dig för.

Din Plug-in kan också användas tillsammans med andra appar för att läsa av t ex felkoder från bilen, ungefär på samma sätt som på en verkstad eller vid besiktning.


Klicka in din Plug-in i bilens OBD2-uttag som oftast sitter bakom ratten, starta motorn, aktivera telefonens Bluetooth, öppna appen, följ instruktionerna och starta din körning.

Du kan använda din Plug-in och andra funktioner även om du inte har försäkringen. Funktionerna som finns i appen är:
- Automatisk körjournal
- Personlig körcoach (tips på hur du kör bättre och sparar mer bränsle)
- Hitta-bilen funktion
- Tävlingar i smart körning
- Eco-driving
- Felsökning m.m

Du laddar ner appen från App store om du har en iPhone eller från Google Play om du har en Android-telefon. Sök på ”Smart Flex”.
Appen fungerar för iPhone med iOS 8 eller senare och med Android 5.0 eller senare version.

Ja, men för att du ska ha kontroll på dina kostnader för mobildatatrafik rekommenderar vi att du slår av mobildata. Vid nästa tillfälle du har Wi-Fi skickas kördatan automatiskt upp till molnet och du får din information därefter.
Du tecknar försäkringen på Modernas hemsida där anger du personnummer, registreringsnummer, startdag samt omfattning (helförsäkring eller halvförsäkring). Du kan enkelt se din beräknade premiekostnad beroende på hur smart och hur långt du kör. Din Plug-in skickas hem till dig och du kan enkelt klicka in den i din bil. I App Store eller Google Play laddar du ner appen ”Smart Flex” som du startar tillsammans med Bluetooth när du ska köra din bil. Vid första tillfället måste du också verifiera din försäkring med en kod. Försäkringen gäller från önskat startdatum.
Skillnaden mellan trafik-, halv-, och helförsäkring är hur omfattande försäkringen är. En trafikförsäkring ersätter skador på personer och andras fordon och är obligatorisk att ha på en bil som körs i trafiken. I en halvförsäkring ingår trafikförsäkringen samt ett utökat skydd som kallas för delkasko. Det innebär att du kan få ersättning vid stöld, brandskador, glasskador, och maskinskada. Du får även räddningshjälp och rättskydd om du skulle råka ut för en tvist. En helförsäkring inkluderar såväl trafikförsäkring som delkasko (halvförsäkring) och den ersätter dessutom vagnskada – vilket innebär att skador på din bil ersätts vid t.ex.  kollision, vältning eller skadegörelse.
Har du en bil som är yngre än tre år kan du ha en gällande vagnskadegaranti som biltillverkarna brukar erbjuda när du köper en ny bil. Vagnskadegarantin täcker i stort sett samma skador som vår helförsäkring och då räcker det med att du tecknar en halvförsäkring.

Du kan teckna halv- eller helförsäkring, vilka innefattar trafikförsäkring. Däremot kan du inte teckna enbart trafikförsäkring i detta utförande.

Med vår försäkring behöver du inte en avställningsförsäkring, den fasta premien gäller även för avställda bilar. Den rörliga premien betalas bara när du kör bilen.

Du kan välja att lägga till alternativen Hyrbil, Assistans och Allrisk till ditt basutbud med Moderna Smart Flex.

Du har samma möjlighet att teckna denna produkt som du har att teckna Modernas ordinarie bilförsäkring. Försäkringen fungerar med alla bilar tillverkade från 2001 och framåt, men försäkringen kan fortfarande fungera om din bil är äldre och har ett OBD2-uttag. I vissa äldre bilar finns en OBD2-uttag.

I nuläget kan endast privatpersoner teckna Moderna Smart Flex.

Det är ett samarbete mellan Moderna Försäkringar, som är försäkringsgivare, och teknikbolaget Greater Than, som tillhandahåller den tekniska lösningen.
Försäkringen kan tecknas av alla slags bilförare som inte vill betala mer än för hur man själv använder bilen, den är särskilt gynnsam för dig som kör lite mindre eller lite smartare.

Ja, eftersom försäkringen premierar bilförare som använder sin bil lite mindre och kör lite smartare. Genom eco-driving sparar våra kunder i genomsnitt mellan 10-20 % bränsle, vilket motsvarar samma mängd skadliga CO2 utsläpp. Försäkringen är därför ett mycket konkret miljöinitiativ.

Ett smart körbeteende är enligt oss grundat i flera olika parametrar. Via vår app, Moderna Smart Flex, kan du följa alla dina resor i realtid. Alla kostnader och annan information redovisas direkt och är helt transparent. Efter varje avslutad körning får du veta vilken premienivå i intervallet 1-15 som den klassades i, och även körningens kostnad. Nivå 1 är den bästa och billigaste nivån. Med hjälp av appen kan du även gå tillbaka och följa ditt körbeteende under hela sträckan/körningen samt få tips och förbättringsförslag.
Försäkringens pris utgår från en fast och en rörlig premie. Den fasta kostnaden betalas i förskott per månad och avser det försäkringsskydd bilen har när den står parkerad, t ex stöldskydd och brandskydd. Den rörliga kostnaden betalas månadsvis i efterskott och baseras på hur mycket du använder bilen och hur du kör. Ditt körbeteende klassas på en 15-gradig skala. I appen som hör till försäkringen kan du följa dina resor och ditt körbeteende samt se vad din försäkring kostar per resa i realtid. Försäkringen är särskilt gynnsam för dig som kör lite mindre och lite smartare.
Du betalar en gång i månaden.

Vi har gjort det enkelt för dig, du betalar med kort och behöver inte handskas med pappersfakturor.
Kostnaden uppdateras kontinuerligt och finns lättillgänglig i appen. Varje månad betalar du en fast månadspremie för att din bil ska vara skyddad även när den är parkerad. Det innebär att om du inte kör behöver du heller inte betala någon rörlig körpremie, vilket gör din månadskostnad billigare. Den fasta avgiften är samma varje månad och framgår i ditt försäkringsbrev och i appen.

En Plug-in är en s.k. OBD-läsare. OBD-läsare är en förkortning av On-Board Diagnostics. Vår Plug-in är en av marknadens minsta, med måtten ca 49x25x23 mm. Den klickas in i bilens OBD2-uttag som sitter runt ratten. Din Plug-in kommunicerar, via Bluetooth, till din smartphone. Data från bil och telefon skickas till molnet där datan sparas. OBD2-uttaget är ett standarduttag i bilar som är tillverkade 2001 och senare. Även bilar tillverkade före 2001 kan ha ett OBD2-uttag. Kontakta gärna supporten och hör dig för.

Din Plug-in kan också användas tillsammans med andra appar för att läsa av t ex felkoder från bilen, ungefär på samma sätt som på en verkstad eller vid besiktning.

OBD2-uttaget finns monterat i förarmiljön, vanligast runt rattstången i knähöjd, vid motorhuvöppnaren eller i bilens mittkonsol.

Klicka in din Plug-in i bilens OBD2-uttag som oftast sitter bakom ratten, starta motorn, aktivera telefonens Bluetooth, öppna appen, följ instruktionerna och starta din körning.

Nej. Första gången måste du bekräfta att du vill koppla upp dig mot din Plug-In. Sedan behöver du bara starta appen och ha Bluetooth aktiverat i mobilen, registrering av kördata sker automatiskt, både start och stopp.
Du kan flytta med din Plug-In i det fall du byter bil och försäkrar den hos oss.

Till försäkringen har du en Plug-in tillsammans med en mängd andra tjänster och data, som du får direkt via appen.

Du kan använda din Plug-in och andra funktioner även om du inte har försäkringen. Funktionerna som finns i appen är:
- Automatisk körjournal
- Personlig körcoach (tips på hur du kör bättre och sparar mer bränsle)
- Hitta-bilen funktion
- Tävlingar i smart körning
- Eco-driving
- Felsökning m.m
Om flera personer i hushållet kör samma bil kan alla med en smartphone ladda ned appen och använda den på samma sätt som ägaren av bilen för att påverka premien genom att köra säkert. Om någon förare saknar en smartphone eller inte vill ladda ned appen registreras även dessa körningar, men då kommer man inte åt den fördelaktiga prismodellen. Dessa körningar prissätts vanligtvis i premienivå 10.

När bilen väl är försäkrad kan alla i hushållet ladda ner appen och få sina körningar registrerade, och därmed registerna sina körningar på samma sätt som ägaren av bilen.
Den som vill låna bilen kan enkelt ladda ned appen, skapa ett konto, aktivera Bluetooth och sedan är det bara att köra. Kopplingen mellan Plug-in och försäkringen sker automatiskt. Alternativt kan den som lånar bilen köra med bilägarens app.
Du kan ha flera bilar försäkrade med Moderna Smart Flex, för varje enskild försäkring ingår en Plug-in som du kopplar till den försäkrade bilen. All information om dina försäkrade bilar kan du följa på samma ställe i appen.

Du laddar ner appen från App store om du har en iPhone eller från Google Play om du har en Android-telefon. Sök på ”Smart Flex”.
Appen fungerar för iPhone med iOS 8 eller senare och med Android 4.3 eller senare version.

Ja, men för att du ska ha kontroll på dina kostnader för mobildatatrafik rekommenderar vi att du slår av mobildata. Vid nästa tillfälle du har Wi-Fi skickas kördatan automatiskt upp till molnet och du får din information därefter.

Försäkringen täcker körning utomlands. För vissa länder krävs ett s.k. grönt kort. Kontakta Moderna Försäkringar om du är i behov av ett grönt kort.

Om du saknar Wi-Fi när du kör utanför Sverige så sparas kördata ändå i din telefon och den laddas upp nästa gång du har anslutning.

Bilen är alltid försäkrad och om du vid enstaka tillfällen inte har din mobiltelefon med dig eller glömmer att aktivera Bluetooth kommer din körning att klassas i premienivå 10 eller högre. Din kördata registreras i appen nästa gång du har uppkoppling.

Produkten ingår i bonusprogrammet och bidrar till högre rabatt på försäkringar i andra produktgrupper. Det går inte att få samlingsrabatt på Moderna Smart Flex.
Din Plug-in bör sitta permanent i bilen. Om du har Bluetooth påslagen och appen i bakgrundsläge är det bara att köra, appen sköter jobbet. Om du vill följa din resa och din försäkringskostnad i realtid är det bara att öppna appen.
I appen kan du få coachning och detaljerade tips kring ditt körbeteende. Generella tips för smart körning är:
– Stressa inte, även om du har bråttom.
– Håll korrekt avstånd till bilen framför dig, även i låg hastighet.
– Håll 100% fokus på din bilkörning.

Ja, din körning kommer att hamna i en högre premienivå och därmed kosta mer. Du bedöms efter en 15-gradig skala, där nivå 1 är bäst och nivå 15 är sämst.
Din ålder spelar ingen roll när vi beräknar din försäkringspremie.
Din bostadstyp spelar ingen roll när vi beräknar din försäkringspremie.

Vi läser inte av fortkörningar, däremot är det svårare att köra med för hög hastighet och samtidigt säkert, därför kan en för hög hastighet registreras som en riskfull körstil via appen, detta gör att du hamnar i en högre premienivå och på så vis landar i en dyrare premie.
Det gör du enkelt via appen, via mina sidor på www.moderna.se eller genom att ringa Moderna Försäkringar.
När du anmäler en skada bekräftar vi ditt ärende direkt och påbörjar handläggning av ditt ärende.

Det är Moderna Försäkringar, som är försäkringsgivare, som står för skadehantering.
Resultatet av ditt körbeteende påverkas inte om telefonen hanteras av någon annan, t ex att ett barn leker med telefonen så länge du har appen igång. Körningen registreras via din Plug-in som är kopplad till bilen.
Nej, men som alla aktiva program så drar appen batteri, så det kan vara praktiskt att använda en mobilladdare vid längre körningar.

Ja, men du måste manuellt i telefonens inställningar bestämma vilka appar som har tillåtelse att använda batteritiden.
För att ta del av Moderna Smart Flex kompletta tjänsteutbud bör platsinformationen vara aktiverad, annars registreras inte din körning på korrekt sätt. Detta kan påverka din rörliga körpremie.

Moderna Smart Flex har ingen bindningstid. Ring Moderna Försäkringar för att avsluta din försäkring.